martes, 12 de agosto de 2008

REFLEXIONS SOBRE EL PA (I)

El motiu que m’ha impulsat a escriure aquestes línees es el aclarir uns conceptes sobre el pa que es ven i es menja a casa nostre.

EL PA PRECUIT

Es el pa que molta gent anomena “pa de gasolinera” o “pa basura”. Segur per la seva baixa qualitat.
Es curiós però no he trobat a ningú que en parli bé d’aquest pa, i es segueix venent, i cada dia més.
Per desgracia, aquest pa, les empreses que el fabriquen, el nomenen “baguette”, i aquesta denominació s’ha estès com a si nomin de pa congelat i de baixa qualitat. I es una llàstima, per que l’autèntic pa “baguette” francès es molt bo, amb una crosta cruixent i fina, amb una molla blanca i tendra que es conserva molt bé. El seu procés d’elaboració es inusual per els forners d’aquí, però a qualsevol barra llarga l’hi donen aquest nom. En definitiva s’ha “prostituït” aquesta elaboració tan apreciada a l’altre cantó dels Pirineus.
El problema no està en la fabricació del pa congelat si no en el terminal de cocció i venda.
Efectivament en les fàbriques de pa congelat s’hi elabora un pa de qualitat (de entre 6 a 8 sobre 10) i amb unes garanties higièniques extremadament controlades, la qual cosa no compleixen molts dels forns mal anomenats “artesans” (aquest es un tema que tocaré en altre ocasió).
El procés de elaboració del pa, pre-coure’l, congelar-l’ho i acabar de coure’l després, es un procés que avui dia no te secrets i obtenim un producte de qualitat i amb una producció més eficient en alguns casos.
El problema està en el punt de cocció final (en un 90% dels casos).

  • No es tenen els forns adequats.
  • No es segueixen els consells d’utilització.
  • Es fica més pa en el forn del que pot coure en condicions optimes.
  • Incorrecta conservació del pa pre-cuit.
  • ......


En el tema del pa ens hem d’emmirallà en França, tot i que també hi ha pa de baixa qualitat, la cultura del pa en aquest país es molt més elevada que en el nostre. Aquí es té el pa com un tema secundari. A França el forner es el “Sr. Forner”, i aquí es “el pobre desgraciat que treballa de nit”.
Queden molts temes a tocar però es faria molt llarg i ja us aniré escrivint mes “reflexions”.


El aconseguir i major qualitat i dignificació del pa es una croada que fa uns anys m’he proposat tirar endavant.

Gràcies per la vostra atenció.
.....CONTINUARÀ....

No hay comentarios: